2d Animasyon Nedir

2d Animasyon Nedir ve Nasıl Yapılır
Tarafından gönderildi: eladesign Yorumlar: 0

2d Animasyon Nedir

2d Animasyon Nedir?

2d animasyon günümüzde yaygınca kullanılan genelde eğlence sektörüne hayat veren bir türdür. 2d animasyon nedir sorusunun cevabı; eski dönemlerde genelde çocukların izlediği ve onları eğlendirip güldürdüğü bir şey olsa dahi günümüz de her yaşa hitap edebilmekte!

2D Animasyon Nedir?

İnsanlar eski çağlardan beri hayal güçlerinden ortaya çıkan rüyalarını gerçekleştirmek diğer insanlar ile paylaşmak istemiştir. Bu sebeple ortaya eğlence sektörü çıkmış çeşit çeşit ürünler ortaya çıkmıştır. Gölge gösterisi, kukla şovları, kitap yazarlığı, tiyatrolar vb. şeyler bunlara örnek gösterilebilir sanat adı altına girebilir. Fakat insanların net olarak aklındakini aktardığı bir dal vardır. Resim. Eskiden günümüze insanların zihninden geçenleri en net şekilde görebildiğimiz daldır bizim resim. Bu dal eskiden hareketsiz bir manzara sunsa da bize. Bu geliştirilmiş ve 19. Yüz yılda çıkmış olan sanat eseri Phantasmagoria’dır bu sebeple sanatçılar ve tarihçiler çizgi filmin babası olarak Cohl’u bilmektedir. Bu dönemlerde her kareyi tek tek kağıda çizen Chol resimleri hareket ettirmek amacıyla 700 kare çizmiş bir başına. Bu klasik ve yorucu yöntem 1970 yılında ortadan kalkmış sanatçıları rahatlatmak amacıyla programlar yaratılmış ve dijitale dökülmüştür. Çıktığı gibi kapış kapış giden bu animasyon türü 2D animasyonun yaratım aşamasında sanatçıların omuzundan oldukça büyük bir yükü almıştır.

2D animasyon frame by frame tekniği ile yapılmaktadır. Gerek klasik yöntemle olsun (kağıda çizim) gerek dijital olsun tek tek kare çizilir. Tabi dijital ortamda tek tek kareleri çizmek boyamak daha basittir ve sanatçıları bu süreçte oldukça rahatlatmaktadır.

 

2D Animasyon Neden Gereklidir?

2D animasyon dediğim gibi insanların hayal güçlerini sanatsal bir şekilde aktarıp izleyenleri farklı bir dünyaya gerekirse farklı gezegene gerekirse farklı bir boyuta taşımak için çıkmıştır. Bu sebeple ilk çıkma nedeninin eğlence sektörü nedeniyle olduğu söylenebilmektedir. İnsanların kendini düzgün bir şekilde ifade edip izleyenleri farklı duygulara sokup istediği dünyalara giriş için gerekli olan anahtardır 2D animasyon. Bu sebeple 2D animasyon Showları, 2D animasyon çok yaygındır ve arkalarında bir mana gönderdikleri bir mesaj mutlaka vardır. Bunun yanı sıra arkasında mesaj barındırma özelliği nedeniyle sıkça reklamlarda kullanıldığını söyleyebilmekteyiz. Reklamlar için şık ve sofistike aynı zamanda göze hitap eden tatlı veya ciddi olabilen ve oyuncuya veya sete para vermekten daha ekonomik ve güzel olup Reklamı birebir yapabilmekte olan 2D animasyondur. Eğer hem cebime uygun olsun aynı zamanda da ürünümü tanıtayım diyorsanız 2D animasyon mutlaka gereklidir. Sadece ürün değil her şeyin tanıtımını yapabilirsiniz 2D animasyon ile kendinizi dünyayla tanıştırabilirsiniz. Aynı zamanda oyun yaratımcılarının kullandığı bir yöntemden biridir.

2D Animasyon Eğitimi Nasıl Verilir?

2D animasyon yapmak çoğu kişi için eğlenceli bir iştir. Hem yapanın hem de alıcıyı eğlendiren bir şey olduğundan her iş gibi yaptıkça gelişir bırakınca unutursun. Çoğu kişinin “Yetenek” dediği çizim yetenekle olmamaktadır. Bu yetenek denilen şey kişinin yaptığı şeye olan tutkusudur. Eğer çizime tutkuluysan yaptığın işe daha çok uğraşır daha çok özen gösterirsin. Yetenek denilen şey aslında budur ve animasyon için başta gerekli olan şey tutkudur. Bu tutkuya sahip olunca kendi kendini çok fazla çizim yaparak geliştirmeye başlarsın. Çoğu çizer profesyonel eğitim almayıp çizdikçe kendilerini eğitmekte 2D animasyonun temelini bilip internet den programları araştırıp yapmaktadır. Fakat dediğimiz gibi profesyonel eğitim almamakta olduklarından dolayı yaptıkları işte profesyonel olmamaktadır. Bunun için Türkiye’ye yeni gelmiş olmakta güzel sanatların alt dalı olan Çizgi Film Animasyon bölümü bulunmaktadır. Dediğim gibi amatör olan çizerler bu bölüme giriş esnasında kendi araştırmalarından çabalarından oluşturduğu işleri bir port folyoya koyup profesyonel olan sanatçı hocalara gösterip eleştiri almaktadır. Tabi sınav orada bitmez. Aynı zamanda kısıtlı bir zaman sürecinde verilen konuya göre çizim yapmaları istenmekte ve bunlar incelenmektedir. Bu aşamaları geçen profesyonel sanatçı olmaya ilk adımını atar ve üniversiteye başvuruları kabul olur. Asıl sınav bundan sonra başlamaktadır ve zorlu döneme ilk adımlarını atarlar. 4 Senelik bir bölüm olan çizgi film animasyon karakter tasarımı, illüstrasyon, senaryo yazımı, program öğretimi, Animasyon yapımı, animasyon türleri, fotoğrafçılık, stop motion, 3D animasyon gibi gibi dersleri toparlayıp bunlar üzerine eğitim verilmektedir. Senaryo yazılımında Çizeceklerin karelerini, İleteceği mesajı, Karakterlerin kişiliğini ve daha fazla şeyi kitap yazarcasına en ince detaylarıyla sanatçımız yazmakta kağıda dökmektedir. İllüstrasyon dersinde animatör adaylarımıza çizmeyi, referans almayı, sanatsal kalemi, güzel çizmeyi, ışıklandırmayı, insan vücudunu anlamayı yani çizimin temelini öğretmektedir. Program öğretiminde ise tek tek 2D animasyon için kullanılan programlar ayrı derslere bölünerek kullanılması öğretilmektedir. Her programın kendine göre bir sistemi bulunmaktadır. Ve bunları anlamak ve en verimli şekilde o programdan yardım alabilmek için dersi şarttır. Fotoğrafçılık ise dünyayı sanatsal şekilde yakalayabilme dersidir. Bu ders sebebiyle dünyadaki kareleri, güzellikleri, çirkinlikleri, sebepleri, nedenleri ararken bulursunuz kendinizi ve anı yakalamayı öğrenirsiniz. Bunları daha sonra animasyonunuzda kullanabilirsiniz.

2D Animasyon Programları 

2D animasyonu kağıda çizebildiğin gibi yapmayı kolaylaştıran programları vardır. Zaten bu dönemde kimse kağıda çizim tekniğini kullanmamakta o çizim tekniği rafa kaldırılmaktadır.

  1.  Adobe Animate CC
  2.  Toon Boom Harmony
  3.  Synfig Studio
  4.  OpenToonz
  5. Cartoon Animator (CrazyTalk)
  6. Pencil2D Animation
  7. Anime Studio (Moho)
  8. TupiTube Desk Open 2D Magic
  9. Digicel FlipBook
  10. Pivot Animator
  11. After Effects

Bu programlar sıkça kullanılan programlardır bunun yanı sıra asıl uygulamanın temeli ve nedeni o olmasa da yanında ek olarak animasyon özelliği bulunduran programlar bulunmaktadır. Bunlara örnek photoshop ve Procrate verilebilmektedir. Profesyonel (şirket reklamları, otel reklamları, tanıtım reklamları) gibi yerlere yapılacak animasyonlar genelde After Effects ile yapılmaktadır. Diğer animasyon türleri 2D animasyonu frame by frame yaparken After Effects’in kendi 2D animasyon tekniği vardır. After Effects ile yapılan reklamlar animasyonlar genelde bu farklı yöntem nedeniyle diğerlerinden daha ucuzdur. After Effects animasyonunda illüstrasyonu tek tek çizersin. Bir kuklayı birleştirmek gibi olur animasyon. İnsan parçalarını kukla oluşturur gibi hareket ettiriceğin yerleri ayrı ayrı çizip uygulamada birleştirirsin. Bu kuklayı oluşturduktan sonra arka planı önde duracak yerleri arkada duracak yerleri ayrı ayrı çizer adeta kukla Şovu için olan sahneyi 2D illüstrasyon olarak çizer oluşturursun. Daha sonra uygulama içerisinde eklemleri birleştirir animasyonu yapmaya başlarsın. After effects de uygulamada animasyon kısmı daha basit olduğundan ve zorlayan kısmının karakterler ve objeler nedeniyle olması dolayısıyla frame by frame animasyonun yanında daha ucuz olmakta daha fazla talep görmektedir.

2D Animasyon Yaptırırken Geçtiği Süreç Nedir?

2D animasyonu yapmadan ilk önce senaryo yazılmaktadır. Bu senaryoda gözükecek sahneler, karakterlerin yapacağı eylemler, karakterlerin kişiliği, olayların gelişim şekli, konuşmalar, replikler, ışıklandırmasına, giyecekleri şeylere kadar en ince ayrıntısıyla yazılır. Bu yazıldıktan sonra karakter tasarımına gelir sıra. Bu karakter tasarımı aşamasında bu senaryoya uygun karakterler tasarlanır gerekirse karaktere uygun şekilde senaryoda değişiklikler yapılır. Karakterlerin tarzı, belirli durumlarda ki yüz ifadeleri, arkalı önlü sağlı sollu 4 bir yanı gözüken çizimleri, konuşma şekilleri, en sevdiği yiyeceğe kadar o karakteri ne kadar tanıtmak istiyorsan en ince detayına kadar yeni baştan bir varlık yaratır gibi tasarlarsın karakteri. Bu esnada referanslar alıp yaratmak istediğin dünyaya ait fotoğraflar çekip, vermek istediğin karaktere kişiliğe uygun insanları varlıkları örnek alabilir faydalanabilirsin. Bunu yapmaya referans almak denmektedir. Bu işlemi de tamamladıktan sonra sıra storyboard çizmeye gelir. Storyboard çiziminde gösterileceği sahneler karakterimizin senaryoya göre yapacağı mimikler kısacası kaba taslak bir çizgi romanı oluşturulur. Bu şekilde sanatçımız bunu referans alarak çizime başlayabilir. Şu ana kadar olan aşamalar sadece 2D animasyona özgün değil eğlence sektöründe olan çoğu şey için kullanılır. Örnek olarak dizileri, filmleri verebilmekteyiz. Bu aşamadan sonra asıl animasyona başlarız. Dilenen programda stüdyo da bulunan çizerlerle yardımlaşarak istenilen program kullanılarak hareket ettirmeye başlanabilir. Eğer uzun süreli kaliteli bir animasyon istiyorsanız birden fazla kişi şarttır. Tek kişiyle yapılan animasyonlar ya çok kısa yada uzunca bir zamanda ele geçmektedir. 2D animasyonu insanlar küçük ve kolay görse de yukarda dediğim gibi sadece 5dk 700 kareden oluşabilmekte olduğundan  tek kişinin çoğunlukla yapabileceği bir şey değildir. Stüdyo yukarıda verilenleri çizdikten sonra animasyonun olup olmadığına dair kontrolden geçilir. Bu kontrol sonucunda beğenilmeyen yerler düzenlenir. Bu aşamadan da geçtikten sonra sıra seslendirmeye gelir. Animasyona uygun müzikler, sesler konulup gerekirse seslendirmenler tutarak animasyona hayal verilir. Son bir kontrolden sonra animasyon insanlarla buluşmaya hazırdır.

2D Animasyon Yaptırmadan Dikkat Edilmesi, Bilinmesi Gereken Şeyler

2D animasyonu başta dediğim gibi küçük görmemek şarttır. O nedenle fiyatları çoğu kişiye yüksekmiş gibi gelse de sanatçıların verdiği emeği alması için gereklidir. Yukarı da yazdıklarım okunduğun da ne kadar işlemden geçtiğini ve sanatçıların aldığı emeği göz önünde bulundurmak gereklidir. O nedenle bu işi bedavaya yaptırmak, 50-100 TL ye almak gibi bir beklentinizin başta olmamasını tavsiye ederim. Aynı zamanda ne istediğinizi baştan kararlaştırmanız gereklidir. Animasyonu değiştirip baştan yapmak zorluklar oluşturabilir. Değiştirmeler elbet yapılır fakat bunu sık yaptırdıkça verdiğiniz miktar artırılır. Senaryo oluşturmayı isterseniz şirkete verebilirsiniz fakat ne istediğinize dair fikir sahibi olup, referanslar gösterebilmeniz hem sizin için hem de şirket için en iyisi olacaktır.

Aklınızda Yeni Bir Proje mi Var?

Birlikte Hayata Geçirelim

Aşağıdaki formu doldurun ve uzman mühendislerimiz sizi arasın

    Hotline
    +902165765826