Canonical URL Nedir?

Canonical URL Nedir ? Canonical Etiketi Kullanımı
Tarafından gönderildi: eladesign Yorumlar: 0

Canonical URL Nedir?

Canonical URL Nedir? Canonical Etiketi Kullanımı Nasıldır?

Canonical URL’ler, bir web sayfasının birden fazla URL’si olması durumunda arama motorları için hangi URL’nin öncelikli kullanılacağını belirtir. Bir web sayfasının çeşitli versiyonlarının bulunabileceği durumlarda önemlidir. Çünkü arama motorları aynı içeriği birden fazla URL’de bulabileceklerinden, bu durumda hangi URL’nin kullanılacağına karar vermek zorunda kalabilirler.

Canonical URL ile arama motorlarına bir web sayfasının hangi URL’sinin indekslenmesi gerektiğini söyleyerek, bu tarz sorunları önler ve sayfa içeriğinin doğru bir şekilde indekslenmesini sağlar.

Canonical Etiketi Kullanımı Nasıldır?

Canonical URL, genellikle “rel = canonical” etiketi olarak kullanılır ve bir web sayfasının HTML kodunda belirtilir. Örneğin, aşağıdaki kod, http://www.example.com/page adresindeki bir sayfanın canonical URL’sinin http://www.example.com/page-canonical olduğunu belirtir.

Bu etiket, arama motorlarına sayfanın içeriğinin tamamen http://www.example.com/page-canonical adresinde olduğunu belirtir ve diğer tüm URL’lerin yalnızca kopyalar olduğunu bildirir. Bu, arama motorları tarafından indekslenme sırasında daha doğru sonuçlar veren bir web sayfasının oluşturulmasına yardımcı olur.

Canonical URL bir web sayfasında birden fazla dil seçeneği varsa da kullanılabilir. Örneğin, bir web sayfasının İngilizce ve Türkçe dil seçenekleri olabilir ve arama motorlarına hangisinin indekslenmesi gerektiğini belirtmek için canonical URL kullanılabilir.

Canonical etiketi, bir web sayfasının çeşitli URL’lerine sahip olduğu durumlarda, hangi URL’nin arama motorları tarafından indekslenmesi ve gösterilmesi gerektiğini belirtmek için kullanılır. Bu etiket, aynı içeriğin birden fazla URL’de bulunabileceği durumlarda özellikle önemlidir. Arama motorları, aynı içeriğin farklı URL’lerde yer almasını spam olarak değerlendirir ve bu durumda site sıralamasını düşürebilir. Bu nedenle, canonical etiketi kullanımı, arama motorlarının site içeriklerinin doğru şekilde indekslenmesini ve gösterilmesini sağlar.

Canonical etiketi, HTML kodları arasına eklenir ve aşağıdaki şekildedir:

<link rel=”canonical” href=”http://www.sitenizinurlsi.com/sayfa”>

Etiketin “rel” özniteliği, bu etiketin bir başka URL ile ilişkili olduğunu belirtir. “href” özniteliği ise, arama motorları tarafından indekslenmesi ve gösterilmesi gereken URL’yi belirtir. Örneğin, bir siteye ait iki farklı URL bulunuyorsa ve arama motorları tarafından indekslenmesi ve gösterilmesi gereken URL “http://www.sitenizinurlsi.com/sayfa” ise, diğer URL için aşağıdaki kod kullanılır:

<link rel=”canonical” href=”http://www.sitenizinurlsi.com/sayfa”>

Canonical etiketi, sadece ana sayfada değil, tüm sayfalarda kullanılabilir. Bu sayede, aynı içeriğin birden fazla URL’de yer alması durumunda arama motorları tarafından doğru şekilde indekslenmesi ve gösterilmesi sağlanır.

Sayın ziyaretçimiz; Canonical URL Nedir? yazımızı sevdiyseniz WordPress Site Hızlandırma Teknikleri başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Aklınızda Yeni Bir Proje mi Var?

Birlikte Hayata Geçirelim

Aşağıdaki formu doldurun ve uzman mühendislerimiz sizi arasın

    Hotline
    +902165765826